Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ        (Λ. ΚΝΩΣΟΥ 6).


ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 6973311489, 6949200924  Email : enosigoneonirak@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα κενά στα σχολεία Δευτέρα 14/10 ώρα 12 το μεσημέρι
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου με τα ΔΣ των συλλόγων γονέων του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και συλλόγων από άλλους δήμους του Νομού Ηρακλείου τη Τετάρτη 9/10 στην Παλιά Λαχαναγορά.
   Έκδηλη ήταν η αγωνία για το τι θα γίνει με τα δεκάδες κενά σε δασκάλους, δασκάλους ειδικοτήτων στο νομό Ηρακλείου. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί :
-   στο κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Ακόμη και αν λειτουργήσουν, όσα λειτουργήσουν  θα είναι παιδοφυλακτήρια, όπου ο μαθητής δεν θα μαθαίνει τίποτα, αλλά θα κάθεται εκεί και θα τον επιβλέπουν.
-   στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (τμήματα 27-28άρια) ακόμα και στην Α' και τη Β' Δημοτικού, ακόμα και το Νηπιαγωγείο. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, όχι μόνο για τις δυνατότητες μάθησης εντός της τάξης, αλλά και για ζητήματα ασφάλειας, υγείας κλπ.
-   στο να χάσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί την οργανική τους θέση, να καταργηθούν νέες και στην πορεία θα ανοίξει η πόρτα στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
  Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανέδειξαν πολλά προβλήματα όπως, ελλείψεις αιθουσών και προαύλιων χώρων, ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια ιδίως των νηπιαγωγείων, στατικότητα κτιρίων, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια σύγχρονα και λειτουργικά στην πόλη του Ηρακλείου. Αναδείχτηκε ως μείζον θέμα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ξεφυτρώνουν δίπλα σε σχολεία, πυκνοδομημένες σημεία της πόλης χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία παιδιών και ευρύτερα πολιτών.
  Τα παραπάνω προβλήματα των σχολείων οδηγούν στην υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τους γονείς στην αναζήτηση φροντιστηριακής προετοιμασίας των παιδιών τους για την επόμενη μέρα σε συνθήκες  εργασιακής ανασφάλειας, ανεργίας, πενιχρών μισθών, χαρατσιών, φορολογικής ληστείας, πραγματικής φτώχειας.
  Στη συνάντηση αναδείχτηκαν οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι οποίες στο όνομα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ρίχνουν τα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, καθώς και ευθύνες στην Τοπική Διοίκηση που αποδέχτηκε να πάρει αρμοδιότητες από το κράτος (σχολική στέγη, λειτουργία – συντήρηση σχολείων) χωρίς να είναι ο ρόλος της αυτός, αλλά ούτε είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Οι σχολικές επιτροπές υπό _χρηματοδοτούνται. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει κοπεί για έργα, όπως π.χ. σχολειά, ενώ το ΕΣΠΑ προσανατολίζεται σε έργα που δεν έχουν σχέση με τις άμεσα πραγματικές ανάγκες της παιδείας.

Η απόφαση των γονέων είναι μία :
Οργάνωση του γονεϊκού κινήματος – Αγώνες για την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων.
Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!

Γονείς και δάσκαλοι
Όλοι στην διαμαρτυρία μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δευτέρα 14/10 ώρα 12 το μεσημέρι        

Απαιτούμε εδώ και τώρα :
·      Άμεση κάλυψη όλων των κενών με δασκάλους και ειδικότητες σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά.
·      Άμεση επαναλειτουργία των ολοήμερων τμημάτων. Να εξασφαλιστούν: 1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών, 3) 15 μαθητές/τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα.
Επίσης,
·      Να μην κλείσει κανένα σχολείο! Καμιά απόλυση! Καμιά συζήτηση για χάσιμο οργανικών θέσεων.
·      Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Καμία κατάργηση, σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
·      Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
·      Καμία απόλυση - καμία διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα για την κάλυψη όλων των κενών».
·       Απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας γύρω από σχολεία, δημόσιους κοινωφελείς – κοινόχρηστους χώρους.

  Οι σύλλογοι γονέων δεν θα επιτρέψουν να μεταλλαχθούν σε φορείς υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων, δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, δεν μετατρέπονται σε μαγαζιά με ΑΦΜ. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι υποχρέωση και μάλιστα αποκλειστικής ευθύνης του κράτους. Η μόρφωση των παιδιών μας είναι κοινωνικό αγαθό.
  Δεν θα επιτρέψουν καμία εταιρία, χορηγό ή σπόνσορα να μπει στο σχολείο καθορίζοντας στην πορεία τη χρηματοδότηση, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας !

Ηράκλειο, 10.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου